İş Hijyeni Eğitimi

İlgili yönetmelikler gereğince, belirli iş alanlarında faaliyetleri sürdüren işyerlerindeki çalışanlara ve işverenlere yönelik hijyen eğitimleri verilmelidir. Böylece çalışanların ve kendi işyerinde çalışan işverenlerin de iş hijyeni konularında üzerlerine düşen sorumluluklar belirlenir ve daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılmış olur. Yönetmeliklere göre belirlenen iş kollarında faaliyet gösteren işyerlerinde, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş belgeye sahip olmayan hiç kimse çalıştırılamaz. Bu eğitimin işyerindeki bütün çalışanlara verilmesini sağlamak işverenlerin yükümlülüğündedir.

Çalışanlar ve işverenler tarafından iş hijyeni ve mesleki hijyen konularında ortak bir dil benimsenmesi, toplumda da bu kavramlar hakkında yetkinlik kazanılmasını sağlayarak hijyen kültürünün genel anlamda oluşturulmasını sağlamak bu eğitimin temel amacıdır.

Hijyen kurallarına uymaya özen gösterilmediği durumlarda toplum sağlığı bakımından risk oluşturan bakterilerin, mantarların, virüslerin, parazitlerin ve diğer enfeksiyonların bulaşma yolları, genel özellikleri, toplum sağlığını nasıl tehdit edeceği, hangi iş kolunda nasıl bulaşabileceklerini, hastalıkların belirtilerini ve korunma yöntemlerini, genel beslenme, kişisel olarak dikkat edilmesi gereken hijyen uygulamaları konuları iş hijyeni eğitiminin içeriğini oluşturur.

 

İş Hijyeni Eğitimi Hangi İş Kollarını Kapsar?

  • Perakende ve gıda üretim alanında faaliyet gösteren işyerleri.
  • Mineralli sular ve insani tüketim amaçlı kullanılacak suları üreten işyerleri.
  • Güzellik ve masaj salonları, dövme yapılan yerler, kuaför, berber, hamam, kaplıca, sauna ve benzeri yerler.
  • Misafirhane, pansiyon, motel ve otel gibi yerler.
  • İlgili komisyon tarafından hijyen eğitimi alması gerekli görülen diğer iş kolları.

 

İşyeri çalışanları için sağlık bakımından tehlike oluşturabilecek biyolojik, fiziksel ve kimyasal faktörler ile psikososyal ve ergonomik sorunlar, iş hijyeni alanının başlıca konuları arasındadır.

İşverenlerin hijyen konularında önlem almalarının yanı sıra çalışanlar da kişisel hijyenlerine önem vermelidirler. Örneğin, diş fırçalama, el yıkama gibi basit görünen hijyen uygulamaları sağlığı koruma açısından oldukça önemlidir.

Hijyen konularına dikkat edildikten sonra birçok sağlık sorunu ve meslek hastalığı engellenebilir. Çalışanların çalışma ortamında daha fazla hijyeni sağlaması için yapmaları gerekenler;

 

  • İçilebilir ve temiz suyu için.
  • Sağlığa zararlı maddelerin bulunduğu yerlerde, tuvaletlerde ve soyunma odalarında yiyecek ve içecek tüketmeyin.
  • Vücudunuzda kimyasal maddelere temas eden yerlerinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Ağız ve diş temizliğinize azami özen gösterin. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
  • İşinize uygun iş elbiseleri giyin.
  • İş elbiselerinizi ve iş dışında kullandığınız elbiseleri ayrı yerlerde muhafaza edin.
  • İş elbiselerinizi sık sık temizlettirin.
  • Kişisel koruyucu donanımları (eldiven, gözlük, maske…) uygun şekilde kullanın.
  • Başkalarına ait kişisel eşyaları kullanmayın.

 

İş hijyeni eğitimi sayesinde çalışanlar ve işverenler bilinçlenerek sağlıklı bir ortamda daha verimli bir şekilde çalışırlar. Özellikle topluca kullanılan işyeri alanlarında, herkesin bilinçlenerek hijyen konularına azami özen göstermeleri sağlanır.